PROSTAT KANSERİ AÇIK AMELİYATI MESANE TAŞI AÇIK AMELİYATI (SİSTOLİTOTOMİ)
PROSTAT KANSERİ AÇIK AMELİYATI (RADİKAL PROSTATEKTOMİ)
Ocak 22, 2020
SPERM KANALI DARLIK YA DA TIKANIKLIĞI AMELİYATI
SPERM KANALI DARLIK YA DA TIKANIKLIĞI AMELİYATI
Ocak 28, 2020
EREKTİL DİSFONKSİYON (SERTLEŞME PROBLEMİ) HAKKINDA

EREKTİL DİSFONKSİYON (SERTLEŞME PROBLEMİ) HAKKINDA

EREKTİL DİSFONKSİYON (SERTLEŞME PROBLEMİ) HAKKINDA REHBER

Bu yazı sertleşme problemi hakkında hastaları aydınlatmak amacıyla yazılmıştır.

Erektil disfonksiyon (sertleşme problemi) cinsel aktiviteyi sağlayacak kadar penisin ereksiyonunun (sertliğinin) sağlanamamasıdır. Zaman zaman ereksiyon kusurlarının yaşanması her zaman bir problem olduğunu göstermez. Eğer erektil disfonksiyon devam eden bir süreç ise ikili ilişkilerde problemler yaşanması ile birlikte strese de neden olabilmektedir. Sertleşme problemleri bazen kalp hastalığı gibi altta yatan tedavi edilmesi gereken başka bir rahatsızlığı da işaret edebilmektedir.

Sertleşme problemi (erektil disfonksiyon) bulguları nelerdir?

Erektil disfonksiyonlu hastalarda sertleşmenin sağlanaması, sertliğin sürdürülmesinde sıkıntı yaşanması ya da cinsel istekte azalma gibi bulgular görülebilmektedir.

Eğer hastada ereksiyon ile ilgili sıkıntı yaşanıyorsa ya da erektil disfonksiyon dışında erken boşalma ya da boşalmanın gecikmesi gibi problemler mevcutsa doktor görüşü alınması önerilir.

Şeker hastalığı (diyabet), kalp hastalığı ya da diğer sağlık problemlerinde erektil disfonksiyon görülebilmektedir.

 

Sertleşme probleminin nedenleri nelerdir?

EREKTİL DİSFONKSİYON (SERTLEŞME PROBLEMİ) HAKKINDA; Erkek cinselliği beyin, hormonlar, duygular, sinirler, kaslar ve kan damarlarının da içine dahil olduğu olduğu oldukça karmaşık bir yapıdır. Bu yapıların herhangi birinde roblem olması erektil disfonksiyon ile sonuçlanabilir. Aynı şekilde stres ve ruhsal durumla ilgili problemlerde de erektil disfonksiyon görülebilir.

Bazen fiziksel ve psikolojik problemlerin birleşmesi sonucunda da erektil disfonksiyon görülebilmektedir. Örneğin küçük bir fiziksel problem erkekte cinsel fonksiyonların sürdürülebilmesi konusunda endişe (anksiyete) oluşturabilir oluşan bu anksiyete de ereksiyon kusurunun daha da kötüleşmesine neden olabilir.

Sertleşme probleminin (Erektil disfonksiyon) fiziksel sebepleri nelerdir?

EREKTİL DİSFONKSİYON (SERTLEŞME PROBLEMİ) HAKKINDA; Bir çok vakada erektil disfonksiyon fiziksel nedenlerde ortaya çıkmaktadır. Kalp hastalıkları, ateroskleroz vb. nedenlerle kan damarlarının tıkanması, yüksek kolesterol düzeyleri, yüksek tansiyon (hiper tansiyon), şeker hastalığı (diabet), aşırı kilolu (obez) olma, metabolik sendromlar (yüksek tansiyon, yüksek insülin seviyeleri, bel ve kalça bölgesinde yağlanma ve yüksek kolesterol), Parkinson hastalığı, multiple skleroz, bazı kullanılan ilaçlar, sigara kullanımı, peyronie hastalığı (penis içinde skar dokusu gelişimi), alkolizm, uyku bozuklukları, prostat kanseri ya da iyi huylu prostat büyümesi için ilaç kullanımı, pelvik bölgeden ya da omurilikten geçirilen ameliyat sık karşılaşılan fiziksel problemlerdir.

 

Erektil disfonksiyonun psikolojik sebepleri nelerdir?

Beyin en büyük cinsel organdır. Cinsel iseğin hissedilmesi ile başlayan ve ereksiyonun oluşması ile devam eden birçok olayın tetiklenmesinde beyin kilit rol oynar. Birçok etken bu mekanizmayı etkileyerek erektil disfonksiyona neden olabilir ya da olan ereksiyon kusurunu daha da kötüleştirebilir. Depresyon, stres, ikili ilişkilerin stres ya da iletişim problemleri ile bozuk olması en sık karşılaşılan psikolojik problemlerdir.

 

Erektil disfonksiyon için risk faktörleri nelerdir?

Birçok faktör sertleşme problemlerine neden olabilmektedir. Özellikle kalp hastalıkları ve şeker hastalığı gibi sağlık problemleri sertleşme problemlerine neden olabilir.

Sigara kullanımı, temiz ve kirli kan taşıyan damarlarda kan akımını engelleyerek kronik bir sağlık problemi oluşturup erektil disfonksiyona neden olabilir.

Aşırı kilolu (obez) olunması erektil disfonksiyona neden olabilir.

Prostat kanseri için ameliyat olunması ya da radyoterapi alınması erektil disfonksiyona neden olabilir.

Ereksiyonu kontrol eden damar ya da sinirlerin etkilendiği bir yaralanma erektil disfonksiyona neden olabilir.

Antidepresanlar, antihistaminikler, yüksek tansiyon ilaçları, prostat ilaçları erektil disfonksiyona neden olabilirler.

Stres, anksiyete ya da depresyon gibi psikolojik durumlar erektil disfonksiyona neden olabilirler.

Bazı ilaçlar ya da alkol kullanımı özellikle uzun süreli kullanımlarda erektil disfonksiyona neden olabilirler.

Sertleşme probleminin komplikasyonları nelerdir?

Memnuniyet verici bir cinsel hayata sahip olunamaması, stres, anksiyete, özgüvenin düşük olması, utanma duygusu yaşanması, ikili ilişkilerde problemler, doğurganlığın sağlanamaması en sık görülen erektil disfonksiyon komplikasyonlarıdır.

 

Erektil disfonksiyondan nasıl korunulur?

Erektil disfonksiyondan en iyi korunma yolu sağlıklı bir yaşam tarzının seçilmesi ve varsa sağlık problemlerinin ortadan kaldırılmasıdır.

Şeker hastalığı, kalp rahatsızlıkları ya da diğer kronik rahatsızlıklarınız varsa doktorunuzla bu durumların kontrol altına alınması için mutlaka temasa geçiniz.

Doktorunuzla mutlaka düzenli sağlık kontrollerinizin yapılması amacıyla bir araya geliniz.

Sigarayı bırakınız, alkol kullanımı bırakınız ya da sınırlayınız, yasa dışı ilaçlar uyuşturucu ilaçlar kullanmayınız.

Düzenli egzersiz yapınız.

Stresle başa çıkmak ve stresi azaltmak için harekete geçiniz.

Depresyon, anksiyete ya da başka psikolojik problemleriniz varsa uzman yardımı alınız.

Erektil disfonksiyon tanısı nasıl konulur?

Birçok erkekte fizik muayene ve detaylı tıbbi öykü ile erektil disfonksiyon tanısı konabilmektedir. Eğer eşlik eden kronik sağlık problemleriniz varsa doktorunuz altta yatan nedeni aydınlatmak adına ek testler isteyebilir ya da ilgili hastalığın uzmanından görüş isteyebilir.

Fizik muayenede penis, testisler ve sinirler kontrol edilir.

Kan analizi, kanınızdan alınan örnek herhangi bir kalp rahatsızlığı, şeker hastalığı, testosteron (erkeklik hormonu) düşüklüğü ya da başka bir sağlık probleminin araştırılması amacıyla laboratuvarda incelenebilir.

EREKTİL DİSFONKSİYON (SERTLEŞME PROBLEMİ) HAKKINDA; İdrar testi, kan analizinde olduğu gibi şeker hastalığı ya da altta yatan diğer sağlık problemlerinin araştırılması amacıyla laboratuvarda incelenebilir.

Ultrasonografi, penisin kan damarlarının ve içindeki kan akımının incelenmesi amacıyla yapılabilir. Ultrasonografi bazen penisin ereksiyonunu sağlayan kan akımını arttıran bir ilaç penise enjekte edildikten sonra da yapılabilmektedir (penil renkli doppler ultrasonografi).

Psikolojik değerlendirme, doktorunuz depresyon ya da başka bir psikolojik nedenin altta yatan sebep olup olmadığını araştırmak adına sorular sorabilir.

Erektil disfonksiyon tedavisi nasıl yapılır?

Erektil disfonksiyonun nedeni, şiddeti ve altta yatan nedene göre çeşitli tedavi seçenekleri tercih edilebilir. Doktorunuz tedavi seçeneklerinin riskleri ve yararları hakkında sizi bilgilendirecektir. Hastanın cinsel partnerinin tercihleri de tedavi seçeneklerinde göz önünde bulundurulmalıdır.

Ağızdan ilaç tedavileri,

Sildenafil (Viagra), Tadalafil (Cialis), Vardanafil (Levitra), Avanafil bir çok hastada başarı ile kullanılabilen ilaç seçenekleridir. Bu ilaçlar vücudun ürettiği penisin kaslarını gevşeten doğal bir madde olan nitrik oksitin etkinliğini arttırırlar. Bu sayede kan akımı artar ve seksüel uyarı olduğunda penisin ereksiyonu sağlanır. Bu ilaçların alınması tek başına ereksiyonu sağlamaz mutlaka penis sinirlerinden nitrik oksit salınımını sağlayan cinsel uyarı da olması gerekmektedir. Bu ilaçların afrodizyak etkileri yoktur yani cinsel isteği dürtüyü arttırmazlar. Çeşitli dozlarda piyasada bulunan bu ilaçların sık karşılaşılan yan etkileri kızarma, baş ağrısı, burun akıntısı, görsel değişiklikler, sırt ağrısı ve mide huzursuzluğudur. Hastanın durumuna göre doz ayarlaması yapılarak hangi dozun hasta için gerekli olduğunun tespit edilmesi de gerekebilmektedir.

Bu ilaçları kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışınız her ilaç sizin için uygun olmayabilir hatta nitrat türevi ilaç kullanan kalp hastalarında, kalp yetmezliği olanlarda, çok düşük tansiyonu olan hastalarda bu ilaçlar hayati tehlike bile oluşturabilmektedirler.

Erektil disfonksiyon tedavisinde kullanılan diğer ilaçlar;

EREKTİL DİSFONKSİYON (SERTLEŞME PROBLEMİ) HAKKINDA; Alprostadil (Caverject) kendi kendine enjeksiyon, ince bir iğne ile penisin köküne ya da yan tarafına hasta ilacı enjekte eder. Bazı hastalarda papaverin ya da phentolamin gibi diğer ilaçlarda kombine edilerek de uygulanabilmektedir. Bu karışımlar Bimix (ikili ilaç) ya da trimix (üçlü ilaç) olarak da bilinmektedir. İnce bir iğne kullanıldığından işlem çok ağrılı değildir ve ereksiyon genellikle 1 saatten daha kısa sürer. Enjeksiyon yerinde kanama, uzamış ereksiyon (priapism) ve nadiren enjeksiyon yerinde fibröz doku oluşumu yan etki olarak görülebilmektedir.

İdrar kanalı (üretra) içine alprostadil uygulaması, üretra içine alprostadil (Muse) uygulamasında küçük bir ilaç idrar kanalı içine yerleştirilir. Bu işlem için özel bir uygulama cihazı mevcuttur.

Ereksiyon sıklıkla 10 dakika içinde başlar 30-60 dakika kadar sürer. Yan etki olarak ağrı, hafif bir kanama, penis içinde ya da idrar kanalında fibrozis oluşması görülebilir.

Testosteron tedavisi,bazı hastalarda testosteron düşüklüğü de tabloya eşlik edebilir. Bu durumda testosteron eksikliğinin tamamlanması tek başına ya da diğer tedavilerle beraber kullanılabilir.

Penis pompası (vakum ereksiyon cihazı);

Eğer ilaç tedavileri ile istenen etki sağlanamazsa doktorunuz farklı tedavi seçenekleri de önerebilir. Penis pompası elle çalışan ya da bataryalı olabilen bir cihazdır. Penis etrafına yerleştirilir vakum etkisi ile kanın penis içine dolması sağlanır ve ereksiyon elde edilir. Ereksiyon sağlandıktan sonra sertliğin devam ettirilebilmesi kanın burada tutulabilmesi amacıyla bir yüzük penis köküne yerleştirilir daha sonra penis pompası çıkarılır. Cinsel ilişki sonrasında yüzük çıkarılır. Penisin cildinin yüzülmesi muhtemel bir yan etkidir ayrıca yüzük penis kökünü sıktığından boşalmada olmayabilir.

Penis protezi;

EREKTİL DİSFONKSİYON (SERTLEŞME PROBLEMİ) HAKKINDA; Bu tedavi seçeneğinde ameliyatla şişebilme özelliği olan (inflatable) ya da şişme özelliği olmayan (mallable) cihazlar penis içine yerleştirilir. Şişme özelliği olan cihaz kullanan hastalar ereksiyonun ne zaman ve ne kadar süreceğini belirleyebilirler. Şişme özelliği olmayan cihazlarda penis devamlı erekte durumdadır ama bükülebilme özelliği vardır.

Penil protezler ilk tedavi seçeneği olarak sıklıkla hastalara önerilmezler. Penil protezlerin hastalar ve partnerleri açısından yüksek oranda yüz güldürücü sonuçları vardır. Her ameliyatta olabileceği gibi bu ameliyatta da enfeksiyon vb. riskler söz konusudur.

Comments are closed.

Bağlı Olduğu sayfa: , , , , , , , , , , , , ,