BÖBREK KANALINDA TAŞ KAPALI AMELİYATI (LAPAROSKOPİK ÜRETEROLİTOTOMİ)
BÖBREK KANALINDA TAŞ KAPALI AMELİYATI (LAPAROSKOPİK ÜRETEROLİTOTOMİ)
Ocak 28, 2020
KAPALI YÖNTEMLE BÖBREK VE BÖBREK KANALININ ALINMASI
KAPALI YÖNTEMLE BÖBREK VE BÖBREK KANALININ ALINMASI (LAPAROSKOPİK NEFROÜRETEREKTOMİ)
Ocak 28, 2020
BÖBREK KİSTİ KAPALI AMELİYATI LAPAROSKOPİK

BÖBREK KİSTİ KAPALI AMELİYATI LAPAROSKOPİK

BÖBREK KİSTİ KAPALI AMELİYATI

(LAPAROSKOPİK RENAL KİST EKSİZYONU)

 

Böbrek kistleri böbrek etrafında ya da içinde oluşabilen içi sıvı dolu keseciklerdir. Her yaşta görülebilmekle birlikte yaşlandıkça görülme sıklığı da artmaktadır. Sıklıkla basit böbrek kisti olarak adlandırılır, kanserle genellikle ilişkili değilllerdir ve nadiren komplikasyonlara neden olurlar.

BÖBREK KİSTİ KAPALI AMELİYATI; Bazı durumlarda böbrek fonksiyonlarını bozan ciddi durumlara sebep verebilirler. Sıklıkla başka nedenlerle çekilen görüntüleme yöntemleri ile tespit edilirler. Böbrek üzerinde bir tane olabileceği gibi bir çok sayıda da olabilirler. Sıklıkla bulgu vermezler ve tedavi gerektirmezler.

Bulgu verdiklerinde sırtta ya da yan taraflarda ağrı, ateş ve karın üst kısmında ağrıya sebep olabilirler. Kistler enfekte olabilir, kendiliğinden patlayabilir ya da böbrekten idrar çıkış kanalına doğru büyüyerek idrar çıkışını bozup böbrekte şişme (hidronefroz) ve böbrek fonksiyonlarında bozulmaya neden olabilirler.

Böbrek kisti tanısı görüntüleme yöntemleri olan ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ya da MRI (magnetic resonance imagination) ile konulur.

BÖBREK KİSTİ KAPALI AMELİYATI; Böbrek kistleri herhangi bir şikayet oluşturmuyorsa ya da böbrek fonksiyonlarında bozukluk yapmıyorsa tedavi gerektirmez. Böyle bir durumda düzenli aralıklarla görüntüleme yöntemleri ile takipleri gerekmektedir. Eğer böbrek kistleri büyüyor, şikayetlere sebep oluyor ya da böbrek fonksiyonlarını bozuyorsa tedavi gerektirir.

Tedavide sırttan bir iğne ile girilerek kist içeriğinin boşaltılması ve içine alkol enjekte edilmesi tercih edilebilir. Bu yöntemde tekrarlama riski yüksektir.

BÖBREK KİSTİ KAPALI AMELİYATI; Laparoskopik böbrek kist eksiyonu yönteminde karın ön duvarından yapılan üç adet 1-2 cm lik kesilerden uygun ekipmanlar ve kamera ile girilerek kist dokusu kapsülü ile birlikte tamamen çıkarılır. İğne ile boşaltma yöntemine göre sonuçları çok daha yüz güldürücüdür. Hasta ertesi gün hastaneden çıkıp sosyal hayatına kaldığı yerden devam edebilir.

Comments are closed.

Bağlı Olduğu sayfa: , , , , , , , , , , , , , ,