BÖBREK TAŞI AÇIK AMELİYATI
BÖBREK TAŞI AÇIK AMELİYATI
Ocak 13, 2018
HİDRODİSTANSİYON
HİDRODİSTANSİYON
Ocak 4, 2020
HİDROSEL

HİDROSEL

ÇOCUKTA TESTİSTE SIVI TOPLANMASI AMELİYATI
Testislerin içinde bulunduğu torbada (scortum) testislerin etrafında sıvı toplanmasına hidrosel denilir. Bir testiste olabileceği gibi her iki testiste de görülebilir. Toplanan bu sıvı çocuğunuzun scrotumunun şişmiş ve genişlemiş olarak görünmesine neden olabilmesine rağmen sıklıkla ağrısızdır. HİDROSEL Her yaşta görülebilmekle birlikte yeni doğanlarda ve özellikle erken doğanlarda (prematür) görülme sıklığı daha fazladır.

HİDROSEL Anne karnında iken tüm bebeklerde karın içinden cinsel organlarına (genital bölge) doğru uzanan bir kanal mevcuttur. Erkeklerde bu kanal yardımı ile bebeğin karnının içinde oluşmaya başlayan testis scrotuma kadar iner. Testisin scrotuma inişinden sonra sıklıkla bu kanal kapanır. Eğer bu kanal testislerin aşağı doğru inişinden sonra tam olarak kapanmazsa hidrosel gelişebilir.

Hidroselin çeşitli tipleri vardır:

Non-communicating hidrosel, bahsedilen bu kanalın kapanması sırasında sıvının scrotum içinde hapsolması ile oluşur. Kanal kapalı olduğundan sıvı karın içine doğru hareket ettirelemez.

Reaktif hidrosel travma, enfeksiyon ya da testisin kendi etrafında dönmesi nedeni ile oluşabilir.

HİDROSEL Communicating hidrosel, bahsedilen kanalın tam olarak kapanmaması nedeni ile oluşur. Karın içi ve scrotum arasındaki kanal açık olduğundan testiste toplanan sıvı karın içine doğru hareket ettirilebilir. Bu nedenle çocuğun testisi etrafında toplanan sıvının gün içinde artıp azaldığı görülebilir. Açık kalan kanaldan ayrıca bağırsaklarda scrotum içine doğru inebilir. Bu duruma fıtık (inguinal herni) denilir.

Kord hidroseli, bahsedilen kanal kapanmış ama sıvı testisin sperm kanalı, damarları ve sinirleri etrafında hapsolmuşsa görülür.

Hidrosel tanısı detaylı tıbbi öykü ve fizik muayene ile konulur. Hidrosel tedavisi hangi tip hidrosel olduğuna göre değişir. Non-communicating hidrosel, birçoğu hayatın ilk yılı içinde kendiliğinden geriler. Çocuğunuz 1 yaşından küçükse beklemeniz önerilir. Eğer 1 yaşından sonra hala devam ediyorsa ameliyat gerekebilir.

Reaktif hidrosel, eğer çocuğunuzun hidroseli enfeksiyon nedeni ile oluşmuşsa antibiyotikler tedavi için kullanılabilir. Testisin kendi etrafında dönmesi ile oluşmuşsa acil ameliyat gerekir, testisin çıkarılması bile gerekebilir.

HİDROSEL Communicating hidrosel, kendiliğinden kaybolmaz ve ameliyatla düzeltilmesi gerekir.

Kord hidroseli, kendiliğinden kaybolmaz ve ameliyatla düzeltilmesi gerekir.

Hidrosel ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Çocuklar ertesi gün evlerine gönderilebilir.

Non- communicating hidrosel ve kord hidroselinde kasık bölgesinden küçük bir kesi yapılarak sıvı boşaltılır. Sıvının toplandığı kesecik çıkarılır.

HİDROSEL Communicating hidroselde fıtık da olduğu gibi yaklaşılır. Kasık bölgesinden küçükbir kesi yapılır, sıvı içeriği boşaltılır, sıvı toplanan kesecik çıkarılır. Açık kalan kanal kapatılır.

Ameliyat sonrasında kesilen yer biraz şişmiş olarak görülebilir scrotumda da hafif şişlik olabilir. Birkaç hafta içinde bu şişlikler kaybolacaktır. Hastanın 2-3 hafta kadar fiziksel aktivitelerden uzak kalması gerekir. 2-4 hafta sonra kontrol amacıyla hastanın tekrar gelmesi gerekir.

HİDROSEL Hastanın yüksek ateş, enfeksiyon bulgusu, ciddi şişme ve ağrı, yara yerinden akıntı olması, reçete edilen ilaçlara rağmen ağrısının geçmemesi durumunda mutlaka doktoru ile temasa geçmesi gerekir.

Comments are closed.

Bağlı Olduğu sayfa: , , , , , , , , , , , , ,